stänger ner bloggen!

JA vi har ju inga läsare så nu stänger vi ner den hejdå!

emma- stänga ner?

fuderar på att stäna ner, har inget att skriva( ingen häst) så det blir tråkigt bara runt 13 läsare! så det är igen ide

Rebecca-tänkte snacka lite om olika bettlösa träns!

ja jag tänkte ta upp tränsen
hackamore
sidepull
crossunder
kapson
bosal

Okej vi börjar med
hackamore
Jag tycker detta är det "sämsta" av dessa tränsen inte för att det är dåligt så men det trycker väldigt mycket på hästens nacke och där har hästarna JÄTTE mycket nerver så det kan skadda nacken ocn nerverna.
Sen om fel person rider med det så kan hästen bryta hela nosryggen vilket gör att man får avliva hästen för att själva "hackamoreet" sitter där nosryggen är som känsligast och om man är hård i hande och inte vet om detta vi säger så här.
du är ute och rider på din häst med ett hackamore och hästen sticker av någon anledning och du inte får stop på den då måste du ju ta i lite mer såklart men du kan inte ta i så mycket som kanske krävs och då har en del lyckats bryta av hela nosryggen på hästen och det är ju såklart inget man vill!
det är ganska bra att sänka huvudet med asså ett bara bettlöst träns till dressyr kan det med vara!
men det kan även vara jätte dåligt till dressyr för en del hästar känner inte riktigt av singnalerna (stavning) rätt.
men det är så olika från häst till häst ryttare till ryttare!
men det är ju ett bra träns så för om hästen har lärt sig att lyssna på det så är det bar för dressyr eller aa asså det är bra för det andra med det är ju inte det men syftade på dressyren just nu!
sidepull

En sidepull inverkar direkt på samt mot sidorna av hästens nos. Nosdelen är oftast i flätat läder som ibland är täckt av fårskinn eller något annat mjukt material. Vissa avarter av sidepulls saluförs också. Dessa har hårda eller vassa nosdelar, i vissa fall med taggar på insidan.Ridning med sidepull är som att rida med vanligt tränsbett. Halt görs med sätet och stöd på båda tyglarna. Fördelen med sidepull är att du kan ställa och böja hästen i nacken och halsen. Ett bettlöst träns som sidepull är förlåtande för en dålig ryttarhand samtidigt som det kan göra hästen aningens bekväm. Som alltid är det viktigt att i första hand rida med säte och skänklar.En sidepull ska passas in så att nosdelen är placerad precis under hästens kindben.



kapson


En kapson har ett odelat läderklätt järn i nosdelen och är lika tydligt som ett tränsbett. Hur skarp en kapson är beror på nosjärnets form och bredd. Riktigt skarpa kapsoner är smala och kan ibland bestå av cykelkedjor. Dessa är definitivt inget hjälpmedel för hobbyryttare. Fördelen med kapsonen är att den har tre ringar fästa i nosjärnet så att den både kan användas vid ridning, tömkörning och longering.
Kapsonen påverkar hästens nosrygg samt sidan av nosryggen. Den gör det möjligt att böja hästen och lär den att arbeta i rätt form. En kapson kan med fördel kombineras med ett stångbett för att få två verktyg i samma huvudlag.
jag tycker dock personligen inte detta verkar jätte bra skulle inte haft ett sånt på tussi tror jag inte.



bosal

En bosal består av en ögla av råhud som hänger löst runt hästens mule och som har en knut under hästens underkäke. Den är fäst vid ett enkelt huvudlag. Så länge tygeln hänger löst hänger även bosalen med sin knut under hästens käke i balans och påverkar inte hästen. Vid tygeltag utövar bosalen tryck på nosryggen och hästen går undan för trycket.




crossunder

jag har ett till tussi då jag tycker dom är skit bra!

men nu ska jag skriva om dom.

aa dom ger tryck på hästens sidor om du ska svänga höger säger vi så ger det ett tryck på hästens vänstra sida men vill ju att hästen ska gå undan för tryck så det är ju bar för när man svänger så går hästen undan för trycket .

men något jag tycker är lite negativt är att det läggar oxå ett tryck på nacken men inte allls mycket det mesta är på sidorna av hästens huvud.

nu kommer en lånad text som jag hittade på hööks.

eller aa två meningar.

(Tygeltagen verkar genom att ge tryck på nacken och längs sidorna på huvudet. När man svänger pressas sidostycket mot huvudet och hästen flyttar sig ifrån trycket. Hästen slipper tryck över nosryggen och mulen.)



 

 

(hehe sorry jag ska inte kommentera vad jag tycker men jag gjorde det på några/någon )

Jag råkade klicka på massa knappar för jag ville prova en sak så fick jag en "snyggare" text fan att jag inte kollade hur jag gjorde -.-





Rebecca-så här ligger det till juste nu!

ja imon kommer det en som ska prov rida tussi då!
aa hon andra som prov red hade tydlligen ljugit ganska så bra om sig själv!
blir så sur på såna människor som skite i hästen hon hade ljugit om att hon typ vägde 50 men jag ringde ridläraren och frågade hur hon var och så för jag hörde massa skit om henne och så fort jag sa namnet sa som nej det är ingen bra idee hon fattar knappt att det är en levande varelse hon sitter på utan pressar dom för hårt och hon är nog för tung med för en ung häst vi bara men hon vägde bara 50 ridläraren typ nej hon väger över 65!
såg inte ut som det men det gjorde hon ju då om dom säger det.
men nog skrivet om henne.
imon kommer det en ny jag tror det kan bli bra för hon passar i längd och vikt och har ridit arab unghingst sen lät det bra när hon skrev om sig själv men jag kommer ringa någon som vet hur hon rider typ en ridlärare eller om hon har riditprivat någon gång för jag vill vara 100% säker på att det blir bra!
men vi får la se :)
ha det bäst!

Rebecca- Lite vad jag gjorde med tussi igår =typ inget

....


Rebecca-jag orkar inte!

A först kan vi ju ta det om medryttare det kommer en på onsdag som ska prov rida och hon hade en kompis som med ville rida då så sa jag att det KANSKE fanns en C-ponny som hon kunde rida tänkte om amelia ville ha hjlälp med fanny då för hon rider ju inte så mycket på vintern så då sa jag att det bara fanns 1 häst (tussi då)
sen så sa jag att det kanske fanns islandshästar men sen så fick jag skriva att inte det heller gick sen så sa marie (hon som äger fanny då) att det hade varit bra så skrev jag att det gick igen sen gick det inte så skrev jag det igen sen när mamma och marie var ute och gick så sa marie att det var ju hon som var ägaren så fanny skulle ha medryttare och att vi skulle säga att hon kunde rida 1 gång i veckan och det ville ju inte amelia så det blev ett liv om de men om dom inte ska ha medryttare får faktiskt marie höra av sig t dom för det är fan lite pinsamt och elakt att säga så hela tiden.
men en av dom ska iaf kanske vara medryttare på tussi 2 dagar i veckan max då.
har typ inte tid med henne då jag kommer hem´vid typ 5 sen så måste jag chilla ner lite käka och sen är kanske klockan 6 sen kanske jag är i stallet halv 7 oj jag blir liksom ändå sen för dom ska ju ha mat vid halv 6 eller 6.
så det hade varit (Y) toppen.
just nu har jag dragit fram min säng till datorn fett mysigt att ligga här och lyssna på musik som en jävla mupp jävel.
sen så filmade jag tussi idag men nej det går inte att ladda upp asså vad gör jag med mina datorer? dom går ALLTID sönder när just jag har dom :(
aa nu ska jag sova imon tussi sen ingen mer ska göra något jävla test på onsdag -.-
aja vi hörs!




Rebecca-bilder!

NU så kan ni få lite bilder jag tog på mig själv igår!
(dålig kamera)
detta var dock bara "hårbilderna" har fler som är på mig liksom


Rebecca-funderar på att byta stall (igen)

Hej ja som rubriken säger så funderar vi på att flytta tussi för det är alltid samma gamla visa varje vinter min häst blir för smal maries och deras häst blir för fet asså deras häst har lättare att gå upp i vikt då men min häst och så var det med den andra med asså min blir för smal men det har äntligen marie börjat fatta då att tussi behöver mer så nu får dom på dagen med och det är ju bra men sen har det blivit så mycket tjabb och mask och mat vatten ja allt dom får ju inte vara inne en hel natt heller för då tyckte ju mari att det blev för dyrt med troven då om man hade inne en hel natt men vi får ju ha tussi inne men hon kan inte stå inne så länge själv så dom är ju ute på natten och det är inte det att dom inte kan vara det bara att det hade varit lättare om dom var inne en hel natt för då kunde tussi käkat hela natten och fanny kunde ätit det hon skulle ha.
Men saken är den att det är ju ändå bra att ha tussi där hon är nu men det är så mycket olika åsikter men jaja får se men om jag flyttar tussi måste vi ju isf vänta på att dom skaffar en till häst eller säljer sin för det är ju taskigt annars.
men tror ändå vi blir kvar för mamma vill ju ändå att vi har där för att marie har börjat lyssna mer för innan var hon typ sådan att hon bryde sig inte om vad någon annan en hon själv sa men nu har hon börjat lyssna men vi får se ;).
vi var ju jätte nära att flytta jasmine förra året.
men jaja nog om det.
Idag red jag lite på tussi och fixade sen så körde jag bil :D
bäst på att köra bil är jag ;)
Just nu så lyssnar jag på musik har suttit här ett tag nu sp vill göra ngt ska snart dra och hämta ett badkar till hästarna.
asså seriöst hur kan man sitta inne hela dagar?
jag få panik jag vill liksom komma ut och göra någon :o
igår tog jag lite blder på mig själv då men kan ju ladda upp dom då detta inte BARA är en häst blogg eller haha det låter fel det är en häst blogg men vi kan ju ladda upp lite annat med ;)
oj förlåt nu skrev jag sådär mycket iegn som jag inte ska ;) hihih¨
men iaf lite bilder nu då.
nej det blir inte i detta inlägger det LAGGAR SOM VANLIGT JÄVLA FITT DATOR BGDSHAGbdhsgakdhlkjashdlksjaklsdjlkajsdlkjlaskjflkksfjsdlkflkdskjfölcskfjajlLJjlkadjlajd fan vad sur jag bel nu -.-

Rebecca-liten blodmask!

Lilla blodmasken (Cyathostominae spp.) finns i ca 50 olika arter varav man i Sverige har funnit 15. Små blodmaskar är hästens vanligaste parasit och förekommer hos nästan alla hästar någon gång. De flesta vuxna hästar har förvärvat immunitet och ny forskning visar att 20 % av hästar över 4 år står för 80 % av parasitbördan. Enligt dessa rön skulle alltså bara var femte vuxen häst vara i behov av avmaskning. De vuxna maskarna är gråvita eller rödaktiga och 0,5,1,5 cm långa.

Hästen får i sig blodmasklarver när den betar. Den uppätna L3-larven kapslar in sig i grovtarmens slemhinna. Här utvecklas den till en L4-larv som sedan tar sig ut i tarmen och utvecklas till en mask. Hela utvecklingen kan gå på 6-7 veckor men tar ibland betydligt längre tid. Under höst och vinter kan L3-larver från en del små blodmaskar stanna i tarmslemhinnan i ett vilostadium, detta kallas att larverna går i inhibition. Långt ifrån alla blodmasklarver går i vila, blodmaskägg utskiljs även under vinterhalvåret. Dock kan man vid provtagning denna säsong få "falskt" låga
ägghalter, dvs hästen urskiljer relativt få ägg trots att den har en större
mängd små blodmaskar i tarmen. Ett träckprov under vintern ger ändå en fingervisning om hur infekterad hästen är.

De flesta maskmedel har inte någon effekt på vilande larver. Larverna vaknar successivt upp ur vilan, varför det hela tiden utvecklas nya vuxna maskar OM hästen är parasitinfekterad. Vid avmaskning dödas de vuxna maskarna och det uppstår ett tomrum. Detta stimulerar de vilande larverna att utvecklas till nya maskar för att fylla tomrummet.

Små blodmaskar i liten mängd är inte farligt för hästen men man bör med hjälp av träckprov kontrollera så att inte mängden blir för stor. Avmaskningen man då utför är mest till för att hålla betessmittan nere.

I mycket sällsynta fall om hästen har väldigt mycket inhiberade larver kan en spontankläckning, s k larval cyathostomos, ske vilket kan vara livshotande.  Avmaskning av vuxna hästar rekommenderas inte under vinterhalvåret dels på grund av en viss risk för larval cyathostomos dels pga att det inte finns någon anledning att minska betessmittan under denna del av året.

Tussi och fanny har fått mask typen "liten blodmask" men det stora är typ faligare men fyfan vad äcklig den såg ut var nära på att spy (maskar är en av mina största fobier) tycker dom är så himla duma och äckliga kommer och suger blod i min stackars hästs mage dom jävlarna seriöst bläää får rysningar när jag tänker på dom fula äcklona.

ja det var ju så här idag att jag skulle gå hästa pållarna lunch sen när jag ska gå och vänder mig om ser jag ngt rött i bajset och vi hade ju av maskat dom två dagar innan så jag gick och kollade vilken mask det var och det var inte lite maskar asså zjdhkjfhswjfdlksjsfdoifjlks vad äckligt!

så jag ringde mamma sen ringde hon marie (marie är hon som äger stallet som vi hyr i hon äger den andra hästen med asså fanny då)

och hon bara men det kan vara en morot man kan inte lita på barn man bara aa tack så mycket men dock så tror jag faktiskt jag kan mer än dig om man tänker på hur dina hästar har varit genom tiderna -.-

som man säger sådan häst sådan människa!

men iaf tbx till ämnet så jag fick ta in hästarna för att se vem av dom som hade mask och det visade sig vara BEGGE TVÅ! asså sen var jag ju tvungen att plocka ut bajset och rota fram en mask jävlel vilket inte var så trevligt (hgade ju så klart en grep skulle inte få för mig att ta i dom med händerna!)

sen kollade marie och ja det var ju en mask ingen jävla morot -.-

sen så läste mamma mer om den soterns mask och ja ni har ju det där uppe lite vad som stod (inte jag som skrivit den texten)

såå aa detta var min maskiga dag hade även en sådan mask på en shittis jag sköte innan asså dxhbaskfjsajfak finns inte ord för hur äckliga maskatr är! :O

hoppas ni har sluppigt mask jävlarna i år iaf!

ha en bra maskig kväll!

här är en bild på mask jävlen med (inte min bilde men dom såg ut exakt så här!)





Emma- Gillmores fafar

här kommer lite bilder på pablo som är gillmores farfar, 

Rebecca-känner att bloggen börjar suga...

A jag känner att bloggen börjar suga ganska hårt nu...
måste nog börja göra mer inlägg och intressantare typ tema saker jaja jag SKA se vad jag kan göra åt detta...

Rebecca-asså gud

JAG HAR INGET ATT skriva om ju!
Och ni kommer ju fan inte mer förslag heller eller vad ni vill att vi/jag skriver om så det kommer bara bli min vardag då?
aa okej idag så var jag i stan köpte godis t tussi och lite annant.
sen av maskade vi hästarna igår ska upp till tussi nu hejdå.
(jätte roligt inlägg) -.-





Emma-ullared

Chaa imon åker jag till ullared, får se om jag köper ngt till hästarna =D köper nog ridbyxor och lite så och Varma vantar att ha när jag rider, det är ju svinkallt om händerna!  aja ska filma när jag tränar gille ikväll?? får se vad mamma orkar, det är ju hon som får filma xD
jag och min fd ponny tindra<3

Emma-Filmen=D


Rebecca-rubrik

Nej men nu när jag är i den nya skolan kommer det bli dålig uppdate ;)
kommer hem typ 5 halv 5 sen måste jag ju upp t tussi osvosv ddduuuuuusssshhhhhaaaaa med :D
villllaaaa käka sen blogga ;)
men skola är riktig bra alla verkar/är riktigt snälla!
så som det är nu tycker jag den är jätte bra! :D





Emma-Ridit

Äntligen hunnit att rida =D så jävla gött, Bianca va super pigg! hade även med en kompis som är rädd för hästar men även hon älskar bianca =D hon tog lite kort ska även ladda upp en film, på filmen är hon trög!  hon stack några ggr men det gick bra, hade ingen hjälm då min kompis hade den =) Ursäkta huvan! har inte fixat den än xD
här kom fina flinga med på bild =)

Rebecca-asså gud

aa jag missade bussen förstadagen jag skulle t den nya skolan och det går bara en buss eller aa in vid 2 med....
var nyss och gav tussi mat asså jag har inget att skriva om längre känner jag ni får gärna kommentera om det är något speciellt ni vill vi ska skriva om :)





Rebecca-väntar

Ja nu väntar jag ju på en kompis so ska komma t mig nu snart efter hon käkat sen ska vi upp t min häst rida eller tolka vet inte ännu :)
men aa tussi har ju fått ett bettlöst träns (mer om detta ikväll)
och det funkar bättre än med bett!
men det blir lite bilder som emmy tog på mig och tussi igår!
finns fler men dom får ni se en annan gång!

Emma-huvor

Chaa känner mig fan stolt. MORFAR kom på huvorna till hästar xD uppfinnare i släkten eller?? haha det är ju helt ointresant men äåndå xD

Emma- Kära läsare<3

ALLA snälla lätare röstar på ngn av mina goingar på årets häst är ni snälla <3 http://apps.facebook.com/aretshast/?flashparamcontributionid=345521

Emma- sälja bianca

Kanske måste sälja bianca så ekonomin inte går ihop nu när mamma och pappa skilt sig =(  Fast då blir ju gille själv och det går inte, så då får vi kanske köpa en annan häst, en ponny  som kan gå som sällskap till han. Fast fattar inte varför man  inte säljer gille, han är en 5årig hingst den ENDA i norden efter pitou bonte perels.  inkör och dratt 8hjulig timmervangn inridning (grunderna) Han borde vi sälja! han förstörde trots allt min och tindra!

VINNAREN!

Då har det bästämts en Vinnare av våran första tävling. Vinnaren är http://colourfulgirls.devote.se/blogs/15853570/fototaevling-y.htm Grattis Du vinner 1 redigerad bild och 3 länkningar! här eller på Dw.

Emma-tömmköra

Heyy  drog till mamma igårkväll och va där idag för att kunna rida. Blev ingen ridning då det blåste snöstorm och så kom mammas kompis häst flinga som sa bo hos mamma etttag när dom vänjer av henne från hennes förl. tömmkörde lite på vägen gick bra förutom att hon inte stannar så hon drrog meg så jag bara gled på snön..
amanda och Flinga

Rebecca-tävlingen

Ja vi måste snacka om vilken som ska vinna det är dock bara två bidrag så igentlligen är det ingen menning men jajaj vi tar fram en vinnare iaf.



Rebecca-vetifan

Ja nu är jag hemma gick upp vid 10 :o för att köra tussi med emmy men nej sel jävlen var förstor....
så det blev att rida lite och emmy tog kort!
dom blev bra kommer några sen ;)



RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu